Porto Franco taotleb sildlaenu koroonakriisi mõjude leevendamiseks
03.07.2020

Selleks et tagada ehituse jätkumine, on Porto Franco esitanud avalduse KredExilt ligi 40 miljoni eurose nn sildlaenu saamiseks. Eesmärk on saada riigilt strateegilisteks investeeringuteks vajaaminev summa, mis tagastatakse riigile hiljem pankadelt saadavast laenust kolme aasta jooksul.

Porto Franco on läbi aegade Eesti suurim arendusprojekt, üldpinnaga 150 000 m2. Arenduse kogumaksumus on ligi 200 mln eurot, millesse osanikud on panustanud omi vahendeid 100 mln eurot ja 102 mln eurot laenatakse pankade sündikaadilt. Laenu põhipartner on Euroopa Arengu ja Rekonstruktsioonipank EBRD kes on tulnud Eestisse appi vanade tööstu-salade kaasaegseks linnaruumiks ümberehitamise programmi raames. Kohaliku laenupartnerina toetab projekti Luminor pank. Laenuleping Porto Franco ja pankade vahel allkirjastati 28. veebruaril 2020. a.

Uues olukorras, mis on tekkinud koroonaviiruse levikust tulenevalt, kus paljud tavaelus Skandinaavias töötavad Eesti ehitustöölised on sunnitud puhkusel Eestis, on Porto Franco pidanud õigeks vahetada välja kõik välismaised töövõtjad Eesti töövõtjate vastu. Tänaseks on kõik vanad ehitus ja ternelepingud lõpetatud. Et anda tellimusi kohalikele tootjatele vahetati välja ka fassaadi – ja klaasitarnijaid Eesti tarnijate vastu. Sellisel viisil loome kriisi sisenevas ehitussektoris 400-500 uut töökohta kohalikule tööjõule ja anname tööd 150-200 töölisele Eesti tehastes.

Juba sõlmitud välismaiste töövõtulepingute lõpetamine ja uute kodumaiste sõlmimine vajab head koostööd ehitust finantseerivate pankadega. Maandamaks koroonakriisist tingitud majanduse pidurdumisest tulenevaid riske soovib EBRD, et Porto Franco osanikud panustaksid varasemalt lepitust rohkem rahalisi vahendeid ehituse algfaasis ja looksid ligi 10 mln euro suuruse tagatiskonto pangamaksete teenendamiseks 2022. aastal.

Eelnevaga seoses on Porto Franco uurinud võimalusi KredExilt laenude ja/või käenduste saamiseks viisil mis rahuldaks EBRD-d, et kindlustada juba allkirjastatud pangalaenu võimalikult kiire sisenemine Eesti majandusse. Kõik KredExilt taotletud summad kasutatakse sildlaenuna enne pangalaenu avanemist ja tagastatakse peale ehituse kasutusloa saamist. Vahendid selleks on EBRD-ga sõlmitud lepingus olemas.

Porto Franco osanik on pikaajaline EBRD ja KredExi partner aastast 2007 ja koostöös on tehtud projekte 250 miljoni euro suuruses mahus. Koostöö KredExi ja EBRD-ga on strateegiline Eesti ehitusekspordi idasuunalisel arendamisel ja jätkub ka eelolevatel aastatel.